Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
4 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
Pange siia paremaid retsepte, mida teete sünnapäevadel ja jõuludel lauale. Mna ise see aasta plaanin esimest korda teha kalkunit ahjus. pole enne veel teinud ja retsepti ka ei tea aga loodan, et keegi äkki teab
martsipan- Postituste arv : 4
Registration date : 14/09/2007
Re: Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
lugesin läbi selle teksti ja siis vaatasin su avatari pilti...ära solvu, aga väga naljakas:)
aga retseptist ei tea ma küll midagi. kindlasti on need juba ahju torkamiseks poes ootamas. mine tea, äkki kõlbavad süüagi
aga retseptist ei tea ma küll midagi. kindlasti on need juba ahju torkamiseks poes ootamas. mine tea, äkki kõlbavad süüagi
mingimuu- Postituste arv : 13
Age : 43
Registration date : 14/09/2007
Re: Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
Kuna meil eriti külalisi ei käi, siis on ka sünnipäeva ja jõulusöögid sellised üsna tavalised.
Minu viimase aja lemmik on suitsukana -hiina kapsasalat, pidulikuks puhuks kräsupea kook, kasukas meeldib meie rahvale rohkem kui tavaline kartulisalat, ning riisimakaroni või päris riisi, suitsukana, singikuubiku, krabinuudlitega,
kõikvõimalikud värsked salatid. Aga vot õun salatites ei meeldi meie perest kellegile. Paprikat lisan vaid enda osale.
Meie vaieldamatu lemmik on ahviliha
Mis on tegelikult liha marinaadis, koguseid selle tegemiseks aga ma kirja panna ei oska, sest igakord teen isemoodi.
Verivorsti ja süldi sööjaid meil ka ei ole, seega neid koju ei muretsegi. Mis ma neist ikka üksi söön.
Seega meie söögilaud on teiste meelest suhteliselt kesine, kuid põhiline, et meie enda rahvas on rahul
Aga kalkuni kohta leidsin sellised õpetused :
Jõulukalkun
Koostis
4-5-kilone kalkun
soola
musta pipart
paprikapulbrit
majoneesi
soovi korral küüslauku
Täidis:
1 pätsi leiba
100 kuni 200 g marineeritud seeni
100 g kreeka pähkleid
50 g rosinaid
180 kuni 200 g võid
5 sibulat
3 riivitud porgandit
1 riivitud juurpeterselli
Maitesta kalkun pealt soola, pipra, paprika ja majoneesi seguga, võib kasutada ka spetsiaalseid linnuliha maitseaineid. Soovi korral lisa purustatud küüslauku. Hõõru sool, pipar, paprika, küüslauk lihasse, lase seista 1,5-2 tundi.
Valmista täidis:
Eemalda leivapätsilt koorik ja murenda sisu. Sulata pannil või, pruunista sibulaseibid või sees klaasjaks. Pane kaussi leivapudi, pähklid, seened, rosinad, sibulad, riivitud peterell ja porgand. Vala peale sulavõi ja sega segu ühtlaseks massiks. Täida lind tugevalt täidisega, õmble niidiga ava kinni, jalad seo kokku. Määri lind pealt majoneesiga.
Tõsta lind potiga või ahjupanniga 175-kraadisesse ahju. Vala poti põhja natuke vett, kata lind pealt fooliumiga või kaanega.
Küpseta arvestusega üks tund ühele kilogrammile linnule. Küpsemise ajal kasta lindu pannile kogunenud vedelikuga, enne serveerimist ava kate ja lase lind pruunistuda. Kui lind on küpsenud, vala pannile kogunenud leem täidisele peale.
Hane-, pardi- või kalkunipraad
Salme Masso (Eesti) (koost.) Kokaraamat, 1984
Koostis
1 hani või
part või
kalkun
0.8 kuni 1 kg hapukapsast või
õuna
kuni 2 dl kuivatatud ploome soovi korral
soola
vett
Hõõru puhastatud lind seest ja väljast soolaga. Täida kõhuõõs poolpehmeks hautatud hapukapsastega, õuntega või hoolikalt pestud mustade ploomidega. Aseta lind, selg alaspidi, äärisega pannile ja pruunista. Seejärel vala linnule kuuma vett ja küpseta 160-180-kraadises ahjus 2,5-3 tundi. Küpsetamise ajal kasta lindu aeg-ajalt praadimisvedelikuga.
Kui lind on valmis, võta kapsad, õunad või ploomid kõhuõõnest välja. Tükelda valmis lind. Selleks lõika rinnaliha luult maha ja tükelda ristikiudu. Koivad murra kere küljest ära ja lõika liigese kohast kaheks tükiks.
Lisandiks ahjukartulid, hapukapsad, õunad või ploomid, kõrvitsasalat ja praeleem.
Kalkunipraad
Koostis
1 ettevalmistatud kalkun
Marinaad:
veiniäädikat
soola
musta pipart
loorberilehte
punast veini
Hõõrumiseks:
soola
musta pipart
Cayenne'i pipart
Kalkuni täitmiseks:
rosinaid
paar kooritud tervet mandariini
kividest puhastatud kuivatatud ploome
paar seemnetest puhastatud sibul- õuna
Ahjupannile:
keeva vett
paar porgandit
paar väiksemat sibulat
Hoia kalkunit vähemalt ööpäev marinaadileemes.
Enne küpsetamist tõsta kalkun marinaadileemest välja ja kuivata hoolikalt köögipaberiga.
Sega sool, pipar ja punane pipar ja hõõru kalkun sellega nii seest kui väljast sisse. Lase seista toasoojas 1-2 tundi.
Seejärel täida kalkun seest rosinate, kooritud tervete mandariinide, kuivatatud ploomide ja poolitatud sibulõuntega. Õmmelge täidetud kalkun linase lõngaga korralikult kinni, et täidis välja ei valguks. Linnu tiivad ja koivad seo tugevasti vastu keret.
Kuumuta ahi, vala ahjupannile keev vesi ja aseta sellesse ettevalmistatud kalkun, rinnapool ülespoole. Küpsetamisel vähenda ahju kuumust. Kasta kalkunit sageli panniloleva leemega. Kalkuni kõrvale pannile aseta paar tükeldatud porgandit ja paar väiksemat sibulat.
Hauta kalkun pehmeks nõrga kuumusega ahjus. Kui arvad, et praad ei ole küllalt pruun, tõsta küpsetamise lõpupoole ahju temperatuuri. Kalkunit võid ka pealt määrida hapukoorega ja jätkata seejärel pruunistamist.
Pidulikul jõuluõhtul aseta küpsetatud kalkun tervena vaagnale. Suru praesse serveerimisvarras ja juurde aseta terav nuga. Lõika praad lahti peolauas.
Kõhust välja võetud puuviljad aseta vaagnale prae kõrvale, samasse võis asetada ka tükeldatud ja ahjus küpsenud porgandeid ning terveid sibulaid.
Küpsetamisel saadud kaste vala läbi sõela kastmekannu. Soovi korral võid kastmele lisada hapukoort ja maitsestada soolaga.
Juurde serveeritakse kartuleid eri anumas. Sobivaks lisandiks on ka toorsalatid.
Kalkunipraad veinikastmes
Koostis
6,5-kilone ettevalmistatud kalkun
soola
purustatud musta pipart
1 kogus sobivat täidist
6 sl magedat võid
1 sl värskelt riivitud ingverijuurt
6 sl vahtrasiirupit
1.5 sl nisujahu
2.5 dl Rieslingu valget veini
5 dl kvaliteetset kalkuni- või kana- puljongit
1.2 dl poolitatud rohelisi ja punaseid viinamarju
Loputa kalkun seest ja väljast külma veega, patsuta köögipaberiga kuivaks. Maitsesta üleni (sh õõnsused) soola ja pipraga.
Suru täidis lõdvalt kaelasüvendisse, kinnita nahk tikkudega. Täida kõhuõõnsus samuti lõdvalt täidisega. Seo koivad kokku, lisa veidi täidist. Aseta ahjuplaadil olevale restile ja maitsesta rohke soola ja pipraga.
Määri kalkunile 4 sl võid ja pane 225°C ahju; küpseta 30 min. Niisuta praeleemega. Alanda kuumust, kata kalkun suure fooliumiga ja küpseta 180°C ahjus kalkunit regulaarselt niisutades umbes 3 tundi, kuni kintsu sisse torgatud lihatermomeeter näitab 82°C.
Umbes pool tundi enne valmimist suru riivitud ingverist kogu mahl pisikesse potti, lisa vahtrasiirup ja 1 sl võid. Kuumuta, kuni või on sulanud ja tõsta pott tulelt.
Eemalda foolium. Määri pealt vahtrasiirupiseguga ja pane uuesti ahju. Määri lindu viimase poole tunni jooksul korduvalt antud seguga.
Tõsta kalkun lõikelauale ja lase enne tükeldamist 30 min seista.
Sega väikeses kausis 1 sl võid jahuga ühtlaseks.
Kui praeleem on veidi jahtunud, siis eemalda silmaga nähtav rasv. Tõsta seejärel pann kuumale pliidile, lisa vein ja sega hoolega puulusikaga põhja kaapides. Kui vedelik on poole võrra redutseerunud, lisa kalkunipuljong ja redutseeri uuesti poole võrra.
Kalla kaste läbi marliga vooderdatud sõela väikesesse potti. Klopi juurde jahu-võisegu. Kui või on sulanud, siis alanda kuumust ja keeda umbes 8 min, kuni kaste on paksenenud. Lisa viinamarjad ja serveeri koos kalkunipraega.
Nigella kalkunipraad
Koostis
1 kalkun
1 kogus kastanitäidist
1 kogus jõhvika-apelsinitäidist
hanerasva või
sulatatud võid
Loputa kalkun seest külma jooksva veega. Nõruta hoolega ja patsuta köögipaberiga kuivaks.
Täida kaelapoolne süvend kastanitäidisega (NB! täidis paisub). Venita nahk täidise peale, kinnita. Täida kehaõõnsus jõhvika-apelsinitäidisega. Määri kalkuni rinnaosa kas sulatatud hanerasva või võiga.
Kalkun peab enne ahjupanemist toasoe olema!
Pane kalkun ahjuvormi, kõht allpool (kalkunirasv on kõik selja peal ja sedasi ahju pannes valgub rasv kalkunirinna sisse ja teeb liha mahlaseks ja pehmeks).
Pane kalkun 200-kraadisesse ahju ja küpseta sellel temperatuuril esimesed 30 minutit. Siis alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta vastavalt järgmisele tabelile (NB! täidise kaal on samuti üldkaalu sisse arvestatud):
Kaal: - Aeg:
2¼ kg - 1½ tundi
4½ kg - 2 tundi
6¾ kg - 2¾ tundi
9 kg - 3½ tundi
11½ kg- 4½ tundi
Täpset küpsetamisaega minutites kilogrammi kohta ei ole võimalik anda, aga küpsetamisaeg minuti kohta alaneb kui linnu kaal suureneb.
Niisuta kalkunit küpsetamise ajal regulaarselt. Pool tundi enne küpsetamise lõppu keera lind ringi, nii et ka rind pruunistuks.
Kui tahad kalkunit fooliumi sees küpsetada, lisa küpsetamisajale 1 tund ning eemalda foolium pool tundi enne lõppu, et lind pruunistuks.
Torka varras või kahvel kintsu kõige paksemasse kohta – kui lihamahl on klaar, on kalkun valmis.
Õunamaitseline kalkun
Koostis
3 kuni 4 kg kalkun
1 l 100%list õunamahla
1 tl jahvatatud kaneeli
soola
piprasegu
Maitsesta sulatatud kalkun, hõõrudes seda maitseainetega. Jäta kalkun külmutuskappi terveks ööks maitsestuma.
Sega õunamahlast ja kaneelist segu ja süsti seda iga 2-3 cm järel kalkuni lihasse.
Kuumuta ahi 100 kraadini. Mässi kalkun fooliumisse või suurde küpsetuskotti (lõika küpsetuskoti otsa väike ava) ja küpseta ahjus, arvestades küpsetusajaks 1 tund 1 kg kohta.
Lisa pannile ka veidi vett ja jälgi, et vesi päris ära ei auraks (vajadusel lisa seda küpsetusajal juurde).
Enne kui praad on päris valmis, eemalda foolium ja piserda kalkunit veel õunamahla-kaneeli seguga.
Tõsta temperatuur 250 kraadi peale ja küpseta kalkunit veel 15-20 minutit ehk seni, kuni liha pealt kergelt pruunistub.
NB! Sama varianti võid kasutada ka hane ja kana valmistamiseks.
Tervislik kalkunipraad
Koostis
1 ettevalmistatud kalkun
soola
musta pipart
Täidiseks:
tükeldatud värskeid ploome
õuna
porgandit
kaalikat
kapsast
Enne ahjupistmist hõõru kalkun pipra ja soolaga. Täidiseks sobivad tükeldatud värsked ploomid, õunad, porgandid, kaalikas ja kapsas. Selline täidis annab lihale veidi magusa maitse, mis kalkunilihale väga hästi sobib. Täidist tuleb valmistada umbes veerand kalkuni kaalust. Linnu kõht tuleb tugevasti täis toppida, sest küpsetamisel tõmbub ka täidis kokku.
Kõige paremini küpseb kalkun küpsetuskotis. Tunni aja möödudes võib teise küpsetuskotti panna köögiviljad, mis on maitsestatud hanerasva või seene-ürdivõiga.
Kastme kalkuni juurde võib valmistada jõhvikamoosist, mille hulka tuleks segada värskeid marju.
Sama kindlalt kui verivorsti juurde kuulub pohlamoos, sobib kalkuniga must sõstar - nii tarretise kui ka toormoosina. Veel sobivad kalkuniga kõrvitsa-, pohla- ja õunasalat.
Linnulihapraad kaalukatele
Koostisained
125 g lahjat kalkuniliha
2 tl ōli
100 g grillkastet
ŌUNASEGU:
½ ōuna
½ väike sibul
2 tl ōunaäädikat
1 tl mett
soola
pipartkartul
1 porgand
peterselli
Valmistamine
1. Pane kartul keema.
2. Prae kalkun 1 tl õlis.
3. Seejärel küpseta kalkun ahjus 200ºC juures koos grillkastmega, riivitud õuna, õunaäädika, mee, soola ja pipraga.
Mina olen nende retseptide järgi kana teinud. Ja täitsa ok värk, ehk siis nämma
Minu viimase aja lemmik on suitsukana -hiina kapsasalat, pidulikuks puhuks kräsupea kook, kasukas meeldib meie rahvale rohkem kui tavaline kartulisalat, ning riisimakaroni või päris riisi, suitsukana, singikuubiku, krabinuudlitega,
kõikvõimalikud värsked salatid. Aga vot õun salatites ei meeldi meie perest kellegile. Paprikat lisan vaid enda osale.
Meie vaieldamatu lemmik on ahviliha
Mis on tegelikult liha marinaadis, koguseid selle tegemiseks aga ma kirja panna ei oska, sest igakord teen isemoodi.
Verivorsti ja süldi sööjaid meil ka ei ole, seega neid koju ei muretsegi. Mis ma neist ikka üksi söön.
Seega meie söögilaud on teiste meelest suhteliselt kesine, kuid põhiline, et meie enda rahvas on rahul
Aga kalkuni kohta leidsin sellised õpetused :
Jõulukalkun
Koostis
4-5-kilone kalkun
soola
musta pipart
paprikapulbrit
majoneesi
soovi korral küüslauku
Täidis:
1 pätsi leiba
100 kuni 200 g marineeritud seeni
100 g kreeka pähkleid
50 g rosinaid
180 kuni 200 g võid
5 sibulat
3 riivitud porgandit
1 riivitud juurpeterselli
Maitesta kalkun pealt soola, pipra, paprika ja majoneesi seguga, võib kasutada ka spetsiaalseid linnuliha maitseaineid. Soovi korral lisa purustatud küüslauku. Hõõru sool, pipar, paprika, küüslauk lihasse, lase seista 1,5-2 tundi.
Valmista täidis:
Eemalda leivapätsilt koorik ja murenda sisu. Sulata pannil või, pruunista sibulaseibid või sees klaasjaks. Pane kaussi leivapudi, pähklid, seened, rosinad, sibulad, riivitud peterell ja porgand. Vala peale sulavõi ja sega segu ühtlaseks massiks. Täida lind tugevalt täidisega, õmble niidiga ava kinni, jalad seo kokku. Määri lind pealt majoneesiga.
Tõsta lind potiga või ahjupanniga 175-kraadisesse ahju. Vala poti põhja natuke vett, kata lind pealt fooliumiga või kaanega.
Küpseta arvestusega üks tund ühele kilogrammile linnule. Küpsemise ajal kasta lindu pannile kogunenud vedelikuga, enne serveerimist ava kate ja lase lind pruunistuda. Kui lind on küpsenud, vala pannile kogunenud leem täidisele peale.
Hane-, pardi- või kalkunipraad
Salme Masso (Eesti) (koost.) Kokaraamat, 1984
Koostis
1 hani või
part või
kalkun
0.8 kuni 1 kg hapukapsast või
õuna
kuni 2 dl kuivatatud ploome soovi korral
soola
vett
Hõõru puhastatud lind seest ja väljast soolaga. Täida kõhuõõs poolpehmeks hautatud hapukapsastega, õuntega või hoolikalt pestud mustade ploomidega. Aseta lind, selg alaspidi, äärisega pannile ja pruunista. Seejärel vala linnule kuuma vett ja küpseta 160-180-kraadises ahjus 2,5-3 tundi. Küpsetamise ajal kasta lindu aeg-ajalt praadimisvedelikuga.
Kui lind on valmis, võta kapsad, õunad või ploomid kõhuõõnest välja. Tükelda valmis lind. Selleks lõika rinnaliha luult maha ja tükelda ristikiudu. Koivad murra kere küljest ära ja lõika liigese kohast kaheks tükiks.
Lisandiks ahjukartulid, hapukapsad, õunad või ploomid, kõrvitsasalat ja praeleem.
Kalkunipraad
Koostis
1 ettevalmistatud kalkun
Marinaad:
veiniäädikat
soola
musta pipart
loorberilehte
punast veini
Hõõrumiseks:
soola
musta pipart
Cayenne'i pipart
Kalkuni täitmiseks:
rosinaid
paar kooritud tervet mandariini
kividest puhastatud kuivatatud ploome
paar seemnetest puhastatud sibul- õuna
Ahjupannile:
keeva vett
paar porgandit
paar väiksemat sibulat
Hoia kalkunit vähemalt ööpäev marinaadileemes.
Enne küpsetamist tõsta kalkun marinaadileemest välja ja kuivata hoolikalt köögipaberiga.
Sega sool, pipar ja punane pipar ja hõõru kalkun sellega nii seest kui väljast sisse. Lase seista toasoojas 1-2 tundi.
Seejärel täida kalkun seest rosinate, kooritud tervete mandariinide, kuivatatud ploomide ja poolitatud sibulõuntega. Õmmelge täidetud kalkun linase lõngaga korralikult kinni, et täidis välja ei valguks. Linnu tiivad ja koivad seo tugevasti vastu keret.
Kuumuta ahi, vala ahjupannile keev vesi ja aseta sellesse ettevalmistatud kalkun, rinnapool ülespoole. Küpsetamisel vähenda ahju kuumust. Kasta kalkunit sageli panniloleva leemega. Kalkuni kõrvale pannile aseta paar tükeldatud porgandit ja paar väiksemat sibulat.
Hauta kalkun pehmeks nõrga kuumusega ahjus. Kui arvad, et praad ei ole küllalt pruun, tõsta küpsetamise lõpupoole ahju temperatuuri. Kalkunit võid ka pealt määrida hapukoorega ja jätkata seejärel pruunistamist.
Pidulikul jõuluõhtul aseta küpsetatud kalkun tervena vaagnale. Suru praesse serveerimisvarras ja juurde aseta terav nuga. Lõika praad lahti peolauas.
Kõhust välja võetud puuviljad aseta vaagnale prae kõrvale, samasse võis asetada ka tükeldatud ja ahjus küpsenud porgandeid ning terveid sibulaid.
Küpsetamisel saadud kaste vala läbi sõela kastmekannu. Soovi korral võid kastmele lisada hapukoort ja maitsestada soolaga.
Juurde serveeritakse kartuleid eri anumas. Sobivaks lisandiks on ka toorsalatid.
Kalkunipraad veinikastmes
Koostis
6,5-kilone ettevalmistatud kalkun
soola
purustatud musta pipart
1 kogus sobivat täidist
6 sl magedat võid
1 sl värskelt riivitud ingverijuurt
6 sl vahtrasiirupit
1.5 sl nisujahu
2.5 dl Rieslingu valget veini
5 dl kvaliteetset kalkuni- või kana- puljongit
1.2 dl poolitatud rohelisi ja punaseid viinamarju
Loputa kalkun seest ja väljast külma veega, patsuta köögipaberiga kuivaks. Maitsesta üleni (sh õõnsused) soola ja pipraga.
Suru täidis lõdvalt kaelasüvendisse, kinnita nahk tikkudega. Täida kõhuõõnsus samuti lõdvalt täidisega. Seo koivad kokku, lisa veidi täidist. Aseta ahjuplaadil olevale restile ja maitsesta rohke soola ja pipraga.
Määri kalkunile 4 sl võid ja pane 225°C ahju; küpseta 30 min. Niisuta praeleemega. Alanda kuumust, kata kalkun suure fooliumiga ja küpseta 180°C ahjus kalkunit regulaarselt niisutades umbes 3 tundi, kuni kintsu sisse torgatud lihatermomeeter näitab 82°C.
Umbes pool tundi enne valmimist suru riivitud ingverist kogu mahl pisikesse potti, lisa vahtrasiirup ja 1 sl võid. Kuumuta, kuni või on sulanud ja tõsta pott tulelt.
Eemalda foolium. Määri pealt vahtrasiirupiseguga ja pane uuesti ahju. Määri lindu viimase poole tunni jooksul korduvalt antud seguga.
Tõsta kalkun lõikelauale ja lase enne tükeldamist 30 min seista.
Sega väikeses kausis 1 sl võid jahuga ühtlaseks.
Kui praeleem on veidi jahtunud, siis eemalda silmaga nähtav rasv. Tõsta seejärel pann kuumale pliidile, lisa vein ja sega hoolega puulusikaga põhja kaapides. Kui vedelik on poole võrra redutseerunud, lisa kalkunipuljong ja redutseeri uuesti poole võrra.
Kalla kaste läbi marliga vooderdatud sõela väikesesse potti. Klopi juurde jahu-võisegu. Kui või on sulanud, siis alanda kuumust ja keeda umbes 8 min, kuni kaste on paksenenud. Lisa viinamarjad ja serveeri koos kalkunipraega.
Nigella kalkunipraad
Koostis
1 kalkun
1 kogus kastanitäidist
1 kogus jõhvika-apelsinitäidist
hanerasva või
sulatatud võid
Loputa kalkun seest külma jooksva veega. Nõruta hoolega ja patsuta köögipaberiga kuivaks.
Täida kaelapoolne süvend kastanitäidisega (NB! täidis paisub). Venita nahk täidise peale, kinnita. Täida kehaõõnsus jõhvika-apelsinitäidisega. Määri kalkuni rinnaosa kas sulatatud hanerasva või võiga.
Kalkun peab enne ahjupanemist toasoe olema!
Pane kalkun ahjuvormi, kõht allpool (kalkunirasv on kõik selja peal ja sedasi ahju pannes valgub rasv kalkunirinna sisse ja teeb liha mahlaseks ja pehmeks).
Pane kalkun 200-kraadisesse ahju ja küpseta sellel temperatuuril esimesed 30 minutit. Siis alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta vastavalt järgmisele tabelile (NB! täidise kaal on samuti üldkaalu sisse arvestatud):
Kaal: - Aeg:
2¼ kg - 1½ tundi
4½ kg - 2 tundi
6¾ kg - 2¾ tundi
9 kg - 3½ tundi
11½ kg- 4½ tundi
Täpset küpsetamisaega minutites kilogrammi kohta ei ole võimalik anda, aga küpsetamisaeg minuti kohta alaneb kui linnu kaal suureneb.
Niisuta kalkunit küpsetamise ajal regulaarselt. Pool tundi enne küpsetamise lõppu keera lind ringi, nii et ka rind pruunistuks.
Kui tahad kalkunit fooliumi sees küpsetada, lisa küpsetamisajale 1 tund ning eemalda foolium pool tundi enne lõppu, et lind pruunistuks.
Torka varras või kahvel kintsu kõige paksemasse kohta – kui lihamahl on klaar, on kalkun valmis.
Õunamaitseline kalkun
Koostis
3 kuni 4 kg kalkun
1 l 100%list õunamahla
1 tl jahvatatud kaneeli
soola
piprasegu
Maitsesta sulatatud kalkun, hõõrudes seda maitseainetega. Jäta kalkun külmutuskappi terveks ööks maitsestuma.
Sega õunamahlast ja kaneelist segu ja süsti seda iga 2-3 cm järel kalkuni lihasse.
Kuumuta ahi 100 kraadini. Mässi kalkun fooliumisse või suurde küpsetuskotti (lõika küpsetuskoti otsa väike ava) ja küpseta ahjus, arvestades küpsetusajaks 1 tund 1 kg kohta.
Lisa pannile ka veidi vett ja jälgi, et vesi päris ära ei auraks (vajadusel lisa seda küpsetusajal juurde).
Enne kui praad on päris valmis, eemalda foolium ja piserda kalkunit veel õunamahla-kaneeli seguga.
Tõsta temperatuur 250 kraadi peale ja küpseta kalkunit veel 15-20 minutit ehk seni, kuni liha pealt kergelt pruunistub.
NB! Sama varianti võid kasutada ka hane ja kana valmistamiseks.
Tervislik kalkunipraad
Koostis
1 ettevalmistatud kalkun
soola
musta pipart
Täidiseks:
tükeldatud värskeid ploome
õuna
porgandit
kaalikat
kapsast
Enne ahjupistmist hõõru kalkun pipra ja soolaga. Täidiseks sobivad tükeldatud värsked ploomid, õunad, porgandid, kaalikas ja kapsas. Selline täidis annab lihale veidi magusa maitse, mis kalkunilihale väga hästi sobib. Täidist tuleb valmistada umbes veerand kalkuni kaalust. Linnu kõht tuleb tugevasti täis toppida, sest küpsetamisel tõmbub ka täidis kokku.
Kõige paremini küpseb kalkun küpsetuskotis. Tunni aja möödudes võib teise küpsetuskotti panna köögiviljad, mis on maitsestatud hanerasva või seene-ürdivõiga.
Kastme kalkuni juurde võib valmistada jõhvikamoosist, mille hulka tuleks segada värskeid marju.
Sama kindlalt kui verivorsti juurde kuulub pohlamoos, sobib kalkuniga must sõstar - nii tarretise kui ka toormoosina. Veel sobivad kalkuniga kõrvitsa-, pohla- ja õunasalat.
Linnulihapraad kaalukatele
Koostisained
125 g lahjat kalkuniliha
2 tl ōli
100 g grillkastet
ŌUNASEGU:
½ ōuna
½ väike sibul
2 tl ōunaäädikat
1 tl mett
soola
pipartkartul
1 porgand
peterselli
Valmistamine
1. Pane kartul keema.
2. Prae kalkun 1 tl õlis.
3. Seejärel küpseta kalkun ahjus 200ºC juures koos grillkastmega, riivitud õuna, õunaäädika, mee, soola ja pipraga.
Mina olen nende retseptide järgi kana teinud. Ja täitsa ok värk, ehk siis nämma
hubbabubba- Postituste arv : 7
Registration date : 15/09/2007
Re: Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
Meelde tuli: võileivatort on ka peaaegu alati meil pidulaual.
Lastele olen ka sedasi võileivatorti teinud, et igale ühele oma maitse järgi taldrikule. Sedasi läheb küll taldrikuid rohkem, kuid alati võib kindel olla, et see on just selline, nagu keegi soovib.
Ja kasukat (salat) olen teinud sedasi:
järjekorras-
kausi põhja jämedalt riivitud kartul,
katta majoneesiga, või siis maitsestamata jogurtiga- mis on maitsejärgi maitsestatud,
puistata peale hakitud sibul-peale hapukoor,
nüüd panna kuubikuteks lõigatud heeringas-katta majoneesiga,
peale jämedalt riivitud peet,selle peale valada jälle majonees, soovi korral paigutada vahele hapukurk,
edasi jämedalt riivitud porgand,
pealmine kiht on majonees,salat teha valmis mitu tundi enne laualeandmist,
viimane kiht enne serveerimist -hakitud munad.
Lihtne ja hea, ei mingit segamist midagi oli nagu veel, kuid praegu ei tule meelde.
Lastele olen ka sedasi võileivatorti teinud, et igale ühele oma maitse järgi taldrikule. Sedasi läheb küll taldrikuid rohkem, kuid alati võib kindel olla, et see on just selline, nagu keegi soovib.
Ja kasukat (salat) olen teinud sedasi:
järjekorras-
kausi põhja jämedalt riivitud kartul,
katta majoneesiga, või siis maitsestamata jogurtiga- mis on maitsejärgi maitsestatud,
puistata peale hakitud sibul-peale hapukoor,
nüüd panna kuubikuteks lõigatud heeringas-katta majoneesiga,
peale jämedalt riivitud peet,selle peale valada jälle majonees, soovi korral paigutada vahele hapukurk,
edasi jämedalt riivitud porgand,
pealmine kiht on majonees,salat teha valmis mitu tundi enne laualeandmist,
viimane kiht enne serveerimist -hakitud munad.
Lihtne ja hea, ei mingit segamist midagi oli nagu veel, kuid praegu ei tule meelde.
hubbabubba- Postituste arv : 7
Registration date : 15/09/2007
Re: Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
Vau hubbabubba
piixu- Admin
- Postituste arv : 7
Age : 36
Registration date : 01/09/2007
Re: Kõige paremad ja maitsvamad söögid.
tähh sain siit päris häid ideid. muidu olen suur kokkaja, aga tahan nüüd vaheldust enda lauale, sest nagunii on sada kohta kus jõuludel käia ja head ja paremat süüa, siis teeks endale midgai teist.
martsipan- Postituste arv : 4
Registration date : 14/09/2007
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
|
|